СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

ЕДНА ДАТА, ДВЕ ПОСЛАНИЯ
9 МАЙ - ЕДНА ДАТА, ДВЕ ПОСЛАНИЯ В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ"

9-ти май - през 1945 г. тази дата слага край на най-голямата трагедия в историята на нашата планета и човечеството – Втората световна война. Прекъснати хиляди животи, ужаси и кръв, агресия, терор, зловещи и призрачни бесилки, крематориуми... Един ден, поставящ край на едно унищожение, започнало на 1 септември 1939 година. Заслугата е на световната демокрация, на антифашизма и антихитлеризма. С право този ден е избран и приет за Ден на победата. Победа, която струва на човечеството милиони, неизброими жертви и неизмерими страдания.
Днес паисиевци се вляха в редиците на Безсмъртния полк в Кърджали, поведени от Кмета на града - инж. Хасан Азис и Областния управител Никола Чанев. Ученически екип от прогимназиален етап с ръководители Теодора Богданова и Тони Кънчев участва в шествието и в церемонията пред паметните плочи на загиналите български воини във Втората световна война в антихитлеристката коалиция и пред монумента на Руския войн. И на двете паметни места, на колене и с едноминутно мълчание пред подвига на героите, учениците на СУ „Отец Паисий“ белязаха този ден с почит, преклонение и памет. И може би защото живеем в ново време, търсещо примери, пътища, места, които да събират в едно минало, настояще, но и да даряват смислено бъдеще, звучаха знаковата „Страна огромная“, химните на Република България и Европейския съюз.


С идеята да отдаваме почит към паметта на всички загинали по фронтовете на Втората световна война и жертвите на хитлерофашизма, но и да ги славим, да даваме обет, че ще ги помним, но и че ще се борим за демокрация и равноправие срещу всеки опит за разпалване на нова война, паисиевци отбелязаха и Деня на Европа.
Живеем във време със завоювани демократичните промени, шестващи из целия континент. България е приобщена към европейските структури и може би по тази причина Празникът на победата и Денят на Европа 9 май – не се побират в една обикновена дата.
Инициативата този ден да е и на ученическото самоуправление бе осъществена в гимназиалната образователна степен на СУ „Отец Паисий“. Всичко започна по установения ред – учебни часове, междучасия, текущи задачи, но ръководството на училището премина в ръцете на учащите. Всяка една длъжност – директор, заместник-директори, педагогически съветници, охрана, медицинско лице, счетоводител, касиер се изпълняваше от учениците на СУ „Отец Паисий“. Директорът на училището - г-н Златко Атанасов - посрещна новия ръководен екип: Петър Буров (12 Б клас) - Директор - и Заместник-директори - Милица Гечева (12 Б клас), Светослав Карамуков (12 Б клас) и Йоана Павлова (9 В клас). Работният ден започна с разглеждането на подадени заявления от ученици, кандидатстващи за учители, и продължи с оперативка с новите преподаватели, проверка на отсъстващи, посещения на учебни часове, дисциплина и изпълнения на дежурства, разговори с ученици, родители и други учители по възникнали проблеми.
Равносметката: денят на самоуправлението позволи на учениците не само да демонстрират своите лидерски качества, организаторски умения, инициативност и самоконтрол при изпълнение на задълженията си, но и да обогатят своя социален опит, да докажат, че са знаещи, можещи, изпълнени с енергия и новаторски дух. Няма спор в положителния опит, емоцията, полезната информация за образователния процес и влизането в една различна от ежедневието роля, помагаща и на двете страни да разчупят рутината и да постигнат по-добро и градивно взаимодействие.
Всъщност 9 май провокира идея, която СУ "Отец Паисий" осъществи: Да творим положителни инициативи и да помним! Да прекланяме глава пред лицето на подвига и борбата, но и да пребъдем! Да не забравяме и да създаваме! Да бъдем заедно – еднакви и различни, но и да не спираме да търсим мира и доброто - днес, утре, всеки ден.

koordinator на 10.05.2018 - 13:52 | 0 Коментари | Отпечатай

И… ОЩЕ МЕДАЛИ
И… ОЩЕ МЕДАЛИ ЗА ПАИСИЕВЦИ ОТ МАТЕМАТИЧЕСКИ СЪСТЕЗАНИЯ

На 21.04.2017 г. (събота) се проведе традиционното Великденско състезание по математика, организирано от СМБ, секция „Изток”, гр. София. Великденското математическо състезание е за ученици от 1-ви до 12-и клас. Задачите за 7-и клас са в модифициран формат на изпита след 7 клас за НВО.
За участниците от област Кърджали се извършва отделно класиране. Медалистите от СУ „Отец Паисий“ са:
1 клас – Ниляй Юксел Сали – I място ( златен медал) – учител: Тодорка Карагяурова;
2 клас – Акай Айхан Шабан – III място ( бронзов медал) – учител: Антоанета Добрева;
3 клас – Никол Венциславова Топчиева – III място бронзов медал – учител: Снежана Василева;
5 клас - Димитър Стамов – I място ( златен медал) – учител: Димитрина Валкарева;
6 клас – Весела Щерева Добрикова – II място ( сребърен медал) – учител: Димитрина Валкарева.
В проведения през месец март Областен кръг на традиционното математическо състезание “Европейско кенгуру” са класирани още ученици от начален образователен етап в „СУ Отец Паисий“. Ето ги и тях:
1 клас - Ниляй Юксел Сали – II място – учител: Тодорка Карагяурова;
2 клас - Фетие Ердал Емин – I място – учител: Николина Янкова;
4 клас - Дeфне Рейхан Мустафа – II място с учител: Минка Стоянова и Хелин Джанер Себахтин - II място с учител: Анна Владимирова.
От 2012 г. този кръг се организира и провежда от секциите на Съюза на математиците в България (СМБ) и Асоциацията за развитие на образованието (АРО) със съдействието и подкрепата на РУО на МОН.
Честито на победителите! Пожелаваме им нови постижения и красиви математически заключения за количествените отношения, величините, пространството, хората и вселената, за да могат някой ден да стигнат до големите неизвестни в света на тази точна наука.
koordinator на 10.05.2018 - 08:18 Отпечатай

ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА НА ДЕЦАТА
ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА НА ДЕЦАТА ЗА 2018 Г. С ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

В края на април се състоя първото за годината редовно заседание на Съвета на децата - национален детски консултативен орган към Държавната агенция за закрила на детето. Представителите на гласа на младите хора от цялата страна обмениха идеи и планираха редица инициативи за популяризиране на правата на децата. Домакин на тридневната среща бе град Хасково.
СУ „Отец Паисий“ имаше свой представител – десетокласничката Теодора Милушева, която сподели пред екип на вестник „Паисиевци“ основните дискутирани теми по време на заседанието и бъдещите инициативи на Съвета на децата.
„Основни теми на срещата бяха промяната на грижата за децата с противообществени прояви и тяхната социализация и адаптация, възможностите за психологическа подкрепа на учениците и ролята на педaгогическите съветници, психолозите в училище и Националната телефонна линия за деца 116 111. През месец юни предстои да се проведе инициативата „Седмица за здравословно хранене“, а през лятната ваканция са планирани спортни дейности и състезания, както и пунктове, в които децата ще имат възможност да се запознаят с различни спортове, изкуства, фолклор. Новата учебна година ще стартира с провеждането на кампания за толерантност и ненасилие в училищата. Срещата бе изключително ползотворна и много интересна, едно незабравимо преживяване с прекрасна културна програма. Благодаря на председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, на кмета на Община Хасково г-н Добри Беливанов и на заместник-областния управител д-р Стефка Здравкова.“
Теодора Милушева - титуляр за област Кърджали на Съвета на децата – заяви още, че заедно с останалите членове активно ще подкрепя изпълнението на целите, заложени в Националната програма за закрила на детето за 2018 г. Младото момиче с въодушевление разказа за посещението на Регионалния исторически музей и уникалната игра “Търсачи на съкровища“. Десетокласничката приема своето участие като мисия и вярва, че всяка дейност в подкрепа на децата променя света към по-добро.
Пожелаваме ѝ успех и Ви споделяме моменти от първото заседание на Съвета на децата за 2018 г.
<
koordinator на 08.05.2018 - 19:06 Отпечатай

„ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“
ПАИСИЕВЦИ - ПОБЕДИТЕЛИ В МАТЕМАТИЧЕСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ „ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ“

Пролетта донесе поредната добра вест в СУ „Отец Паисий“ - успели ученици, които с усърдие, постоянство и огромно желание овладяват знания, разгадават сложните пътища на науката математика и… постигат успехи.
Паисиевци са победители в математическото състезание „Европейско кенгуру“ във възрастова група 5-6 клас. Ето и нашите отличени ученици:
1-во място: Весела Щерева Добрикова - СУ ''Отец Паисий'' - 6- ти клас със 77 точки;
2-ро място: Николай Здравков Димитров - СУ ''Отец Паисий'' - 6-ти клас - 73 точки;
3-то място: Тихомир Дилянов Филипов - СУ ''Отец Паисий'' - 6-ти клас – 70 точки.
Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ се провежда в два кръга – областен и национален. Областният кръг включва 16 отделни теми според учебното съдържание на всяка възрастова група на допълнителната/свободноизбираемата подготовка. Форматът на областния кръг включва 26 задачи, 24 тестови с един верен отговор и 2 задачи с кратък свободен отговор. Темите и задачите за областния кръг се изготвят от националната комисия въз основа на материалите и правилата на Европейската асоциация „Кенгуру без граници”.
Весела Добрикова е класирана от Националната комисия за Национален кръг, който ще се проведе на 02.06.2018 г. в град София.
Честито на нашите победители и техния ръководител - Димитрина Валкарева! Желаем им нови математически лабиринти и предизвикателства, творчески постижения в света на тази завладяваща наука, логика и силна интуиция, чрез които да анализират и синтезират частното, общото и всеобхватното...
Защото математиката е навсякъде!
koordinator на 02.05.2018 - 11:32 Отпечатай

„ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА“
УЧИЛИЩЕН КОНКУРС „ЗАСАДИ ЦВЕТЕ – СЪТВОРИ КРАСОТА“

Тя - пролетта – променя и стопля с усмивка света ни! Бавно, неусетно, но сигурно преобразява със зелени багри треви, дървета и храсти, посипва цветен прашец там, където за миг е спряла да отдъхне и оставя неуловимо очарование и живот във всяка своя стъпка.
Паисиевци приветстваха пролетта и я поканиха в класните стаи и в коридорите на училището, внесоха красота и свежест в училищното пространство. За 3-та поредна година учениците, с желание и пролетно настроение, участваха в училищния конкурс „Засади цвете-сътвори красота". С особен трепет и ентусиазъм той протече сред най-малките ученици. На 1-во място се класираха второкласниците, следвани от осмокласниците.
А всеки труд и всеотдайност биват наградени.
Училището получи дарение от ОЧБ за проявената активност – цветя, които паисиевци вече посадиха, както и фиданки от Районната дирекция на горите. Честито на победителите!
Желаем на всички весела и красива пролет!
„С мойта обич животът се смее,
и избърсва щастливи очи…
Пролетта е любов. И живее
на адреса, на който си ти.“
koordinator на 02.05.2018 - 11:27 Отпечатай

104 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини