СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА ПАИСИЕВЦИ
ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА ПАИСИЕВЦИ: II МЯСТО ЗА ВАСИЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ VI В КЛАС В НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

Ученическа конференция на тема: „140 години от Руско – турската война 1877-1878 г.” с организатор СУ „Петко Рачов Славейков“ - Кърджали и Школа „ИстОрика“, под патронажа на кмета на Община Кърджали и с подкрепата на РУО – Кърджали бе проведена в периода 02.03 – 04.03. 2018 г.
В нея участваха над 80 ученици от прогимназиален и гимназиален етап на образование (V - XII клас) от цялата страна.
Василена Пламенова Димитрова бе класирана на второ място във възрастова група V - VII със своето есе на тема: „Финландският войник с българско сърце”. В работата си ученичката от VI В клас представя интересна визия, задълбочено, аргументирано и обосновано проучване, изготвено под ръководството на г-жа Теодора Богданова. В публична защита Василена умело запозна присъстващите с творческата си разработка, която я изведе сред първите отличени участници в нейната възрастова група.
Жури в състав: главен експерт по история и цивилизация в МОН Радостина Николова и Доцент доктор Александър Сивилов от СУ ”Св. Климент Охридски” оценяваха ученическите проекти.
Поздравления за Василена и нейната ръководителка.
В деня, в който отбелязваме Националния празник на България - 3-ти март, това отличие може само да ни носи гордост и удовлетворение!
Пожелаваме им бъдещи успехи и творчески изяви в интересната и пълна с предизвикателства наука - история!
koordinator на 05.03.2018 - 09:13 Отпечатай

3-ТИ МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
ТРЕТИ МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

С първото дихание на март възкръсваме и самите ние като народ. В едно се вплитат червено - белите нишки на корените ни и силата на духа ни, а историята мълком застава до нас и започва да разказва, да спомня ценността на свободата ни...
А тя, извървяла дълъг и трънлив път през закътани планински била и манастири, за да запази езика и вярата ни, лъкатушила между канари и непристъпни усои, за да отгледа духа ни и да съхрани силите ни, търси, вечно ще преоткрива и почита във времето своите синове и дъщери, дръзнали да погледнат слънцето, да повярват в светлината му и да се борят... за земята си, за родината, за България!
Днес обръщаме поглед към святото ни героично минало, прекланяме глава пред безсмъртния подвиг, пред една постигната мечта, превърнала се в свещен завет за дни, месеци, години, хилядолетия… Нека помним, за да бъдем!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
ЧЕСТИТИ 140 ГОДИНИ СВОБОДА!

България

Какво си ти? Прашинка и безкрайност.
Земя. Огнище. Обич. И небе.
Светът е необятен по случайност.
Но в този свят, аз имам само теб...
Със всичките ти изгреви и залези,
с възходи и безропотни падения,
предавана, обичана, прощавана –
ти ставаш дом. И после пишеш времето...
И влагаш във мечтите ни надежда,
най-светлото през мрака преоткрила.
А името ти – синоним на нежност –
повтаря, че Човек е дух и сила...
И всичките истории повтаря,
поне докато първо не запомним,
че бъдеще се пише само с вяра,
и с топло чувство, че не сме бездомни...
Такава си: избра да ме обичаш.
Такава съм: избрах да бъда с теб.
Една мечта. Разцъфнало кокиче.
Земя. Огнище. Обич. И небе.

Автор: Мира Дойчинова


koordinator на 03.03.2018 - 21:29 | 0 Коментари | Отпечатай

Мартеницата е символ на Здраве и Живот
ВРЕМЕ Е ЗА БЯЛАТА И ЧЕРВЕНАТА НИШКА В ЖИВОТА НИ

"Младите доброволци" от едноименния клуб към СУ "Отец Паисий" с ръководител Северина Вълчева отново поставиха началото на първомартенските благотворителни инициативи. По покана на Регионална библиотека "Н. Й. ВАПЦАРОВ" учениците се включиха първи в Работилница за мартеници. В няколко последователни дни, напътствани от художника – приложник Ваня Ивановa, в приятна обстановка и творческа атмосфера, сред добри приятели и заредени с благотворство, децата сътвориха изящни мартеници. Идеята е събраните на предстоящия благотворителен базар средства да зарадват нуждаещ се от помощ и подкрепа човек!
Защото мартеницата е символ на Здраве и Живот!
Защото бялата и червената нишка увличат след себе си силата и чудото на доброто!
Благодарим на младите доброволци от VI В клас!


koordinator на 03.03.2018 - 21:08 | 0 Коментари | Отпечатай

И 1 МАРТ 2018 г. Е НЕУЧЕБЕН ДЕН
И 1 МАРТ 2018 г. Е НЕУЧЕБЕН ДЕН

Ръководството на СУ "Отец Паисий" съобщава, че със заповед на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис обявява и 1-ви март /четвъртък/ за неучебен ден за община Кърджали.
Учебният процес се преустановява заради тежките метеорологични условия и утежнена пътна обстановка.
Учебните занятия ще бъдат възстановени на 02. 03. 2018 г.
koordinator на 28.02.2018 - 15:50 Отпечатай

НЕ ПАК, ОТНОВО ПАИСИЕВЦИ СА ПОБЕДИТЕЛИ!
НЕ ПАК, ОТНОВО ПАИСИЕВЦИ СА ПОБЕДИТЕЛИ!
Първо място в Национален конкурс „Пространство и време“

„Здравейте, името ми е Милица Гечева и съм ученичка от 12-и клас в СУ „Отец Паисий“ - гр. Кърджали.
Уважаема комисия, уважаеми дами и господа, позволете ми да започна с кратка предистория. Някога искали ли сте да избягате от времето, в което живеете и да се пренесете в друг свят, в друга вселена или може би в миналото или бъдещето? А знаете ли, че това Ви се случва всяка нощ? Сънят е единственият начин да „избягаме“ от времето (образно казано), макар и за кратко. Да сънуваме е нещо много хубаво, но ако сънуваме и наяве... Е, тогава със сигурност ще пропуснем много. В есето, което разработих на тема „Времето е в нас и ние сме във времето“, точно сънят е ключов компонент. Разказах една съвременна, може би и малко мистична, приказка за Левски и нас – неговите потомци. На базата на мисли и идеи на Апостола се опитах да пресъздам всичко онова, което може би някога той, съзнателно или не, се е опитал да предаде на бъдещето.“
С тези думи започна своята публична защита на историческото си есе дванадесетокласничката Милица Гечева от СУ „Отец Паисий“ при участието си в Ученическа конференция "Пространство и време" към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" с организатори: Академия за Лидери на Историческия факултет, Ателие "История и памет" и подкрепата на Студентски съвет на ВТУ.
Магията на думите ѝ по темата "Времето е в нас и ние сме във времето" (В. Левски) прикова вниманието на всички присъстващи. С опита да намери необикновеното и човешкото в съдбата на Дякона, всъщност тя показа, че словото човешко притежава огромна сила и въздействие и може да прикове или отмести всичко, изпречило се на пътя ни, че чрез мисъл, дума, постъпка ние във всеки един момент играем, пресъздаваме и творим театъра на историята. И какво ще остане по страниците ѝ зависи единствено и само от самите нас.
„Знаете ли, аз не вярвам във факти, просто вярвам в човека, в бъдещето, в миналото... Понякога си мисля, че животът е като един голям театър, в който можеш да играеш най-различни роли, когато и както си поискаш. И точно сега искам да съм съвременница на Левски, да съпреживея всичко заедно с него, защото вярвам, че там ще открия истината. Но то, май се оказа, че истината е в мен самата, защото времето не чака, а лети... А после, след поредната роля, ще се върна тук, в моето съвремие, и ще живея в него, защото само така мога да не сънувам, да бъда във времето и да го „обърна“, както самият Левски – лъвски, български, е казал.“
Така завърши представянето си Милица Гечева от 12 Б клас, като за пореден път доказа силата и способностите на паисиевци: бе класирана на 1-во място с оценка Отличен 6.00 за историческо есе и публична защита на теза, приета е студентка с право на специалност по желание в Исторически факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и поета кандидатстудентска такса от ръководството на факултета. Зад успехите ѝ стои дългогодишен труд и солидна подготовка под ръководството на г-н Кирил Гогов – учител по история и г-жа Звезделина Гечева – учител по БЕЛ. Двамата учители също са отличени с грамоти за научно ръководство и професионална подкрепа на млади лидери.
В конкурса участваха ученици от 34 населени места в България, разпределени в две възрастови групи: 9-10 и 11-12 клас. Предварителната селекция на изпратените конкурсни материали се осъществи от преподаватели по история и по география от съответните катедри на Великотърновския университет, а оценяването на конкурсните работи и публичната защита се извърши от специално жури под председателството на Декана на Исторически факултет.

koordinator на 27.02.2018 - 10:23 Отпечатай

104 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини