СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА 4
СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“
20.04.2018 г. - ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА: НЕКА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ НА ЗЕМЯТА И ЗДРАВЕТО!

Винаги има нещо ново, което да научиш, да видиш, да посетиш, да откриеш. Безкрайни са възможностите на познание, както е безкрайна силата на Земята.
С идеята богатствата и силите на планетата ни да бъдат опазени и съхранени чрез знание, на 20.04.2018 г. ученици от 8В и 9В клас със своите класни ръководители г-жа Колева и г-жа Момчилова, заедно с педагогическия съветник г-жа Георгиева, посетиха Дома на здравето. С техни връстници - ученици от други класове в СУ „Отец Паисий“ – разгледаха стъклената жена и интересните експозиции в Дома на здравето.
“Нека бъдем приятели на Земята и здравето! - е посланието на паисиевци.
22 Април - Ден на Земята
Международен Ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
"Ние не наследяваме земята от нашите родители, а я вземаме назаем от нашите деца."

koordinator на 22.04.2018 - 12:37 Отпечатай

СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА 3
СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“
19.04.2018 г. - ПАИСИЕВЦИ - УЧАСТНИЦИ В РЕГИОНАЛНА СРЕЩА ЗА ДОБРИ ПРАКТИКИ НА ТЕМА: "ЗЕМЯТА - НАШ ДОМ"

Всички митологии имат богиня на Земята, която се грижи за реколтата и оцеляването на рода. Въпреки по-природосъобразния си начин на живот, предците на съвременната ни цивилизация са искали предсмъртно прошка от Земята.
Днес връзката на човека с природата се осъзнава само в кратките моменти на почивка от лудешкия филм, който хората сами сме създадали и наричаме СЪВРЕМИЕ. В планината, край морето или в намаляващите зелени кътчета на планетата, всеки един от нас усеща, че е престанал да бъде естествен и търси път назад и... тогава осъзнава конфликта. Ала в ежедневието, състезанието продължава. Връзката от хората към земята е все по-далечна и прекъсната.
Със собствена визия и позиция по подобни наболели екологични проблеми учениците от СУ "Отец Паисий" гр. Кърджали се включиха в Регионална среща за добри практики в екологичното образование и възпитание на учениците на тема: „Земята – наш дом”.
Членовете на клуб "Млад доброволец" при СУ "Отец Паисий" с ръководител г-жа Северина Вълчева участваха с презентация за земята и водата, а седмокласници представиха изработени от тях табла в постерна сесия на тема "Фестивал на екологията".
Общоградското мероприятие е организирано за седма поредна година от РУО - Кърджали, Професионална гимназия по електротехника и електроника ”Капитан Петко войвода” - гр. Кърджали и ЦПЛР – общински детски комплекс - гр. Кърджали.
Зелената енергия, рециклирането на отпадъците, екологичните организации, всекидневното осъзнаване на собственото поведение към природата е истинската първа крачка към сближаването и грижата ни за Земята, от която зависи да ни има и нас - хората, е презентираната позиция на паисиевци.

koordinator на 22.04.2018 - 12:22 Отпечатай

СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА 2
СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“
19.04.2018 г. - ИКЕБАНАТА – ИЗКУСТВОТО ДА ВДЪХВАШ ЖИВОТ НА ЦВЕТЯТА

Според древни китайски вярвания, изкуството Икебана представлява уникална комбинация между човешкия дух и природата. Всяка композиция е отражение на вътрешния мир на човека, на неговите чувства и емоции. С такава цел на 19.04.2018 г. бе проведен Празника на цветята, организиран от биолозите в СУ „Отец Паисий“ - Златка Колева, Мария Карашлиева и Валентина Мингова.
Пет ученически отбора с трима участници от V и VII клас показаха умения, вкус и усет към красивото. Презентация, посветена на Деня на Земята и изготвена от г-жа Колева, бе представена по училищната телевизионна медия. Директорът на училището – г-н Атанасов - поздрави участниците и им пожела винаги да създават около себе си красота.
Композиции на петте отбора бяха изложени в училищното фоайе и носеха слънчево и цветно настроение през целия ден.
Да, красотата е навсякъде – в цвете, постъпка, мисъл, усмивка, топла дума… Тя носи добро в света ни. Огледайте се и… просто ѝ дайте път!
„Над гори, над цветя и над хора,
аз политам във приказен полет,
и крилете ми нямат умора…
А защо ли? Защото е Пролет!“
Пролетно и цветно да Ви е!

koordinator на 22.04.2018 - 12:12 Отпечатай

СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА
СЕДМИЦА НА ЗЕМЯТА В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“
18.04.2018 Г. - ВИДЕОВИКТОРИНА "ЗАБАВНОТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЕЗНО“

Сигурно не сте подозирали, че химията може да е забавна и цветна, подобно на любимо детско занимание, като да оцветяваш книжка или да рисуваш. Съществуват безброй интересни неща в природата, стига да успеем да ги открием и да погледнем света с очи на запалени химици.
С подобни примери, представени в изключително интересен и полезен формат, на 18.04.2018 г в кабинета по химия премина видеовикторината „Забавното може да бъде полезно - стъпала на знанието“.
Водещите Йоана Добрева от 9В клас и Краси Хаджиев от 11В клас умело водеха участниците в детската научна лаборатория. Началото бе поставено с въпроса: Защо честваме Деня на Земята? С текст, онагледен с презентация „HELP“, Мария от V В клас и г-жа Мингова помогнаха на присъстващите бързо да достигнат до отговора.
Два отбора в състав от пет ученици от VI, VII и IX клас отговаряха на различни видеовъпроси, които лесно и бързо превръщаха интересното занимание в полезно знание. Участниците от различни класове се чувстваха като истински изследователи, отдадени на природните науки.
Огромен интерес предизвикаха опитите, демонстрирани от Краси Хаджиев. Пастата за зъби за великани, превръщането на млякото във вино и опита вулкан, провокираха невероятен интерес, а експериментаторът със сръчност, творчество, изобретателност, усвоено знание и любов към науката нагледно обясни случилите се пред очите на децата химични процеси.
Жури в състав: г-жа М. Карашлиева, г-жа Зл. Колева и г-жа В. Мингова, оценяваше отговорита на отборите. Забавната и полезна видеовикторина завърши с излъчен победител - Отбор 1, който бе награден с федербал от г-н Атанасов - Директор на училището и специален гост на викторината.
Така стъпка по стъпка паисиевци изградиха поредната научна картина за заобикалящия ги свят и приветстваха необятните възможности на науката химия.

koordinator на 22.04.2018 - 08:44 Отпечатай

ПЪТУВАЩО КИНО
ПЪТУВАЩО КИНО: ИНИЦИАТИВА „НАТУРА 2000 НА КОЛЕЛА“ В СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ"


Вълнуващо пътешествие в изумителния свят на птиците и красивата българска природа преживяха с документалния филм „Те отлитат“ ученици от 5В и 6Г клас от СУ „Отец Паисий“ в рамките на инициативата „Натура 2000 на колела“– пътуващо кино, която е част от проекта „ПрироДА“.
Филмът бе представен в рамките на проекта „ПрироДА“, който се изпълнява съвместно от издателство „Просвета“, неговата дъщерна фирма „Просвета Либри“ и Българското дружество за защита на птиците.
Учениците изгледаха с интерес 30-минутния филм, събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове. Освен че получиха наслада от красивите кадри, те се запознаха и с интересни подробности за живота на дивите птици. Научиха, че египетският лешояд е сред най-интелигентните птици в света, а в Сакар планина пък се реят последните 28 двойки величествени царски орли, останали в България.
С тревога научиха още, че всички тези красиви птици, като червеногушата гъска, египетския и белоглавия лешояд, царския орел и още няколко вида са застрашени от изчезване поради бракониерство или друга човешка намеса.
„Те отлитат“ е заснет в едни от най-красивите кътчета на страната – по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците.
„Нека творим света си така, че полетът на всеки около нас да бъде в правилната посока, градивен и успешен“ – е посланието на паисиевци.

Прочети повече

koordinator на 19.04.2018 - 11:27 | 0 Коментари | Отпечатай

104 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини