СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Сигнали и жалби може да изпращате на direktor_atanasov@mail.bg
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

„Най-дългият урок в света“
Паисиевци - активни партньори на УНИЦЕФ в инициативата „Най-дългият урок в света“

Светът се променя с всяка секунда, пулсира, развива се, но с колкото и бързи темпове да се променя животът, хората винаги ще се вълнуват от проблемите за здраве, образование, пълноценно човешко съществуване, чиста природа, мир, отговорност, добро…
Такава е и инициативата на Уницеф „Най-големият урок в света“, в която учители и ученици от целия свят се включват, за да помогнат нашата планета да бъде здрава, устойчива, мирна, справедлива.
СУ „Отец Паисий“ се присъедини към хилядите училища от цяла България и от целия свят, като започна поредица от уроци, посветени на Глобалните цели за устойчиво развитие до 2030 г.
Началото поставиха учениците от 6 В клас с класен ръководител Теодора Богданова, като проведоха урок за изкореняването на бедността. Шестокласниците разбраха и осмислиха понятието бедност, потърсиха причините, които я пораждат, определиха неравенствата като несправедливи и с помощта на убедителни аргументи и изследвания научиха повече за влиянието на тези неравенства върху обществото и икономиката.
Решенията си за преодоляване на бедността учениците изведоха с помощта на мултимедийна презентация, видеофилми, други традиционни и електронни материали, като активно използваха и своите ученически таблети.
Според възпитаниците на г-жа Богданова, за да заживеем в един по-добър, по-справедлив и по-отговорен към планетата свят в 21 век, не е редно да съществува бедност. А решението им да изкореним това явление е:
- като не спираме своите малки, но последователни крачки в името на това всеки да има образование и дом;
- като не отхвърляме, изолираме, изоставяме хората около нас;
- като изпитваме чувство за принадлежност, уважение, съпричастност;
- като се стремим към здравна грижа и социална защита за всеки;
- като не замърсяваме, а изграждаме и създаваме, творим един чист и по-добър свят всеки ден.
Посланията, които отправя 6 В клас с участието си в инициативата „Най-дългият урок в света“, са ясни: Станете част от бъдещето на планетата и на света! Бъдете вдъхновители на едно по-добро, по-справедливо и по-устойчиво бъдеще! Търсете човешкото у вас и у всеки в света около вас!
Бъдете ЧОВЕЦИ!


Звезделина Гечева

koordinator на 05.03.2017 - 19:46 Отпечатай

3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ
ПАИСИЕВЦИ РАЗВЯХА БЪЛГАРСКИЯ ТРИБАГРЕНИК НА 3 МАРТ


Първото предпролетно дихание на възкръсващия живот в природата идва в българската душа с мисълта за древните езически вярвания в прераждащата се сила на духа, свързана с 1-ви март, и националната дълбока почит на 3-ти март – Освобождението на България от османско владичество.
Всяка година белият и червеният символен цвят на мартениците се слива с друг символен знак – националния трибагреник, издигнат над духа на България в миговете на празнична прослава на свободата ни. В него е събрана мъдростта на миналото и вярата в бъдещето, но винаги в третия ден от март осъзнаваме стойностите на настоящето. То е нашият живот, в който празниците на духа са съкровени мигове на среща с паметта на живелите преди нас, с тяхната голяма мечта за свободна българска земя. Мисълта за Освобождението на България винаги ни отнася към онзи паметен ден – 3-ти март 1878 г., когато в Сан Стефано късчето българска земя отново е вписано на картата на Балканския полуостров като независима свободна държава.
Днес пътят на освободителите е очертан с много паметници, мълчаливи свидетели на признателността ни, превърнали се в сакрални места, вписани завинаги в летописната книга на народа ни. Места и дати, оставили своите следи в националната памет, разкъсали времето на епохи, проблеснали с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото, извисили снага към бъдещето.
Днес СУ «Отец Паисий» отбеляза националния празник с три свои училищни лъча в три различни посоки, но с една цел: среща и преклонение пред паметта, подвига и саможертвата, пред свещения дух на българската свобода!
Паисиевци изразиха своята почит пред Паметника на руския войн, Паметника на освободителите в Кърджали, величествения връх Шипка в Стара планина…


Трети март – датата на дълго мечтаната свобода на България, традиционно се е превърнала в ден, на който с участие в празнично шествие си припомняме дългия път, изминат от нашите герои, за да извоюват най-святото за един народ – свободата. С 11- метров български трибагреник, развени знамена и звучното име „България“ паисиевци символично отбелязаха и почетоха този труден, но славен и героичен път!


Тази година за 139-ти път обръщаме поглед към историческото минало, за да преклоним глава пред една постигната мечта, превърнала се в свещен завет за дни, месеци, години, хилядолетия…
Свободата…
Тя е страшно и мъдро безумие,
тя е въздухът, кълнът на зрънцето.
Тя е риза с дупка куршумена,
през която се вижда слънцето!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
ЧЕСТИТА 139-ТА ГОДИШНИНА ОТ ЛЕТОБРОЕНЕТО НА СВОБОДНИЯ БЪЛГАРСКИ ДУХ!

Звезделина Гечева

koordinator на 03.03.2017 - 18:17 Отпечатай

Успехите на паисиевци по БЕЛ
В навечерието на националния празник – 3-ти март паисиевци получиха шест отлични оценки на олимпиадата по БЕЛ.
Знанието за езика и историята на народа ни са жива вода, която трябва да съхраняваме, пазим, предаваме на идващите след нас и единственият начин да го постигнем е чрез опознаване на самите себе си, за да оцелеем като нация.
А какъв по-добър начин за това от живото българско слово, от езика ни?!
Българите винаги са издигали знанието в култ. Те са давали мило и драго да изучат децата си, съзнавайки, че това е мъдрост, до която се достига дълго и трудно, но се отплаща многократно. Паисиевци доказаха за пореден път, че са наследили и усвоили тази българска черта, че владеят силата на словото, познават езика ни, притежават знания и… успяват!
Те получиха шест отлични оценки на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, две от които са пълни шестици. Те са на седмокласника Борислав Веселинов Енчев с максимален резултат от 90 точки, което го класира за национален кръг и на десетокласничката Магдалена Миланова Лилова с резултат Отличен 6,00 - единствената пълна шестица за област Кърджали.
Адмирации за учителките им г-жа Станка Стамова и г-жа Биянка Тенчева, успели да разширят и допълнят знанията и уменията на учениците, като надградят комуникативните им компетентности за съвременния български книжовен език. Резултатите на възпитаниците им говорят за любовта и последователността, с която предават своя опит на любознателните и търсещите.
Останалите финалисти с отлични оценки са на петокласниците Александър Славчев Йосифов (5- ти клас) - 5,75 и Василия Николай Маргаритова - 5, 50, Никол Константинова Вълчева (6- ти клас) - 5,50 и Кристина Динкова Кръстева (9- ти клас) - 5,75.
От пети клас има шест ученици с много добри резултати: Анастасия-Радослава Ненкова Станева и Величка Светославова Христова с резултат 5,25, Наталия Трендафилова Узунова и Василена Пламенова Димитрова – 5,13, Илияна- Мария Георгиева Тюлева и Рая Красимирова Димитрова – 5.00.
От шести клас много добрите оценки са на Даная Спартак Римпопова, Росица Антонова Петрова и Теодора Бориславова Янгьозова с резултат 5,00.
От седми клас Александра Елинова Русева- с 84 точки от максимален резултат 90 точки.
От единадесети клас Гюнел Ахмед Сюлейман с оценка 5,25.
Паисиевци заявиха и показаха своята блестяща подготовка по БЕЛ и по този начин отправиха своя поздрав към всички, свързани с живота и успехите на училището ни.
Знанието е могъща сила, която проправя път навсякъде. То бързо излиза извън училищното пространство и отправя своя поглед към нови простори.
Благодарим Ви, скъпи паисиевци за показаните сила, мъдрост, знание!
Честито на победителите!
Гордеем се с Вас!

Звезделина Гечева

koordinator на 02.03.2017 - 21:26 Отпечатай

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
Мартенско дърво "разцъфна" в двора на СУ "Отец Паисий"
По традиция на всеки първи март дървото в двора на СУ "Отец Паисий" разцъфва, окичено от мартеници. Докато наблюдавах как ученици от началния курс го украсяват с ръчно изработени от тях мартенски одежди, мислите ми неволно се пренесоха в митологията, в света на хората преди нас, вярващи в силата и светостта на дървото. Дървото е символ на живота от древни времена. Показва ни как от Земята сме се родили и как растем нагоре, нуждаейки се от всички четири елементи на природата – въздух, земя, слънце и вода. Корените му са нашето минало и памет, ствола - настоящето, а погледнем ли в клоните му, ще открием бъдещето.
А бъдещето са те - децата ни…
Те всеки ден огласят училището ни с цялата си пъстрота и естественост. Бързат, тичат, търсят, танцуват, вървят напред и днес за пореден път поднесоха своето първомартенско послание към всички, свързани него. Откриваме го навсякъде в училищното пространство: от голямата китна мартеница в двора и украсените стени на входа, през мартенския базар на първокласниците до червено- белите рисунки, накацали като лястовици по стативите в коридора. Една споделена и пъстра красота с послание за здраве, красота, сила и добро!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Като ден да е светло в душата ви,
както светъл е белият цвят!
Да ви пречиства червеното с красотата си-
на живота ни символ и знак…
Като истина да ви орисат
С простори необятни ме огрявай!
сила, здраве, добро,
бялото и червеното,
както на този ден са едно!


koordinator на 02.03.2017 - 10:06 Отпечатай

Честита Баба Марта!

Паисиевци закичиха с мартенички своите съученици и учители в ранното утро

Учебният ден в СУ „Отец Паисий“, град Кърджали започна с пожелания за здраве, много сбъднати мечти и благоденствие.
Още от ранни зори, в ролята на помощничките на Баба Марта се въплътиха момичета от горен курс, които закичиха с мартеничка всяко дете, учител и служител в школото. Слънчевите им усмивки и приветливите им поздрави, прекрасните пожелания изпълниха сърцата с доброта и надежда.
Паисиевци продължиха кампанията си в помощ на Дани. Изработиха мартенички, които продадоха. Събраните средства преведоха по банковата сметка за лечението на техния връстник.
Малките ученици вече цял месец усилено изработват мартенички. В тях те вложиха частица от своите чисти сърчица, за да дарят на стари хора и деца в неравностойно положение искрица надежда за по-добри дни. Ръчичката, която старателно вплита белия и червен конец и лъчезарната усмивка на детското личице имат силата да омагьосват с добро.
Честита Баба Марта!


koordinator на 01.03.2017 - 19:23 Отпечатай

ПРИЕМ 2017/2018-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини