СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Сигнали и жалби може да изпращате на direktor_atanasov@mail.bg
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

ЕДНА МОДЕРНА ПРИКАЗКА
ЕДНА МОДЕРНА ПРИКАЗКА ОТ БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ В СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

На какво са учили децата и подрастващите първите ни списания за малчугани, отпечатани през XIX век? Как авторите им са вдъхновявали малките да бъдат любознателни към историята, географията, как са ги приучавали да уважават родителите си, да обичат Родината и родния край?
Ценна, интересна и много актуална е инициативата на г-жа Анна Владимирова, класен ръководител на IV Б клас и г-жа Мария Генева, класен ръководител на II А клас, проведена през изминалата седмица в СУ „Отец Паисий“.

С презентации, посещение в училищната библиотека и в ОДК, учениците от IV Б и II А клас научиха как първите периодични детски издания учели българчетата на родолюбие и били здрава и полезна основа за нравственото им израстване. Малчуганите се докоснаха до знанията и поуките от „Буквар с различни поучения” на Петър Берон, първия поетичен сборник за малките читатели „Смесна китка” и първото българско периодично издание за деца „Пчелица или ред книжки за децата” на П. Р. Славейков. Малките паисиевци прочетоха разкази за растенията и животните, за далечни държави и непознати градове, за велики личности, за научни открития и различни любопитни факти – как работи компасът, за светлината и човешкия род, за хляба...

Особено увлекателни за учениците бяха темите на някои от т. нар. „поучителни статии“ – „Почитайте родителите си", „Съвет от баща на син", „Характерът на истинския човек", „Длъжност към старите", „Мисли на благоразумното дете", „Послушанието и наказанието", „Имай добра съвест", текстовете за ползата от хубавите книги и вредата от лошите четива, сравнени с добрите и лошите другари, разказите за славното минало на Отечеството

Има нещо непреходно и ценно в опита, завещан ни от българските възрожденци. И ако привикнем децата си да обръщат по-често поглед към техните дела, може би ще ги приучим с лекота да преоткриват и осъзнават идентичността си, вярата си, бъдещето си, да чертаят смислено и уверено пътя си.
Благодарим на децата и техните ръководители за споделената модерна приказка от Възраждането.
koordinator на 03.12.2017 - 19:00 Отпечатай

ПЕТИМА МЕДАЛИСТИ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“
МАТЕМАТИКАТА – ЛЮБИМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПАИСИЕВЦИ
ПЕТИМА МЕДАЛИСТИ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ В МАТЕМАТИЧЕСКИЯ ТУРНИР „ПЕРПЕРИКОН“

Математиката е и сложна наука, но и широка гама от възможности за всеки, и примамлива страст, но и полет към свободата. Сложната ѝ същност се крие именно в нейната безграничност и неизчерпаемост!
За седемнадесета поредна година паисиевци доказаха знанията си в тази любима своя предметна област, като премериха сили с над 900 ученици от 3-ти до 12-ти клас в Областния математически турнир “Перперикон“, организиран от РУО - Кърджали, ПУ „Паисий Хилендарски", ИУ Варна и Съюз на математиците - гр. Кърджали, под патронажа на областния управител Никола Чанев. Председател на организационния комитет бе кметът на Кърджали - инж. Хасан Азис, а членове - Гроздан Колев - началник на РУО гр. Кърджали и Емел Бабаева - ст. експерт в РУО.
Жури в състав: председател: проф. дпн Сава Гроздев - зам. ректор на ВУЗФ и членове: доц. д-р Генчо Стоицов – ФМИ при ПУ и доц. д-р Росен Николаев - ИУ Варна, определи победителите.
От СУ „Отец Паисий" - Кърджали медалистите в XVII Областен турнир по математика, Кърджали - 2017 г. са:
  • Борислав Димитров Кондаклиев 3 кл. В. Добрева III - място;
  • Мариана Димитрова Лозева 4 кл. И. Велкова III - място;
  • Димитър Стойчев Стамов 5 кл. Д. Валкарева II - място;
  • Весела Добрикова Щерева 6 кл. Д. Валкарева I - място;
  • Атанас Пламенов Янков 7 кл. М. Профирова III - място;
Честито на победителите и техните учители!


Желаем им нови математически предизвикателства и успехи, с лекота да чертаят своите бъдещи постижения, да откриват смисъл и в най-заплетените житейски „уравнения“!
koordinator на 28.11.2017 - 21:58 Отпечатай

21-ВИ НОЕМВРИ

НА 21-ВИ НОЕМВРИ – ПАИСИЕВЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО И СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПОЗДРАВИТЕ
21 ноември е ден, който съчетава в себе си два празника. На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство, и Световен ден на поздравите (World Hello Day), който се чества от 1973 г. по инициатива на двама братя от щата Небраска – Майкъл и Брайън Маккормик, като реакция срещу засилването на международното напрежение.


Своята представа за дома като свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и знания за света, показаха учениците от IV Г клас с класен ръководител Ваня Димова, а съучениците им от IV Б клас с класен ръководител Анна Владимирова се включиха в 44 - тия поред Ден на поздравите. Чрез забавни и интересни информационни инициативи те се запознаха с начините, които хората по света използват, за да се поздравяват.


Паисиевци се докоснаха до нашите изконни български традиции и до посланията на хора от над 180 страни, сред които 31 носители на Нобеловата награда за мир. Включвайки се в тази традиция, те демонстрираха значението на личната комуникация за запазване на мира и на убеждението, че животът на всеки един зависи от семейството, добрия личен пример, естественото човешко общуване.


Ето и тяхното послание:
ЗДРАВЕЙ!
Нека войни да няма,
Аз – Ти – Ние
сме светлина голяма!
koordinator на 25.11.2017 - 18:57 Отпечатай

ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА
koordinator на 24.11.2017 - 10:37 Отпечатай

Състезание "Аз рисувам" към СБНУ

По традиция първото състезание за новата учебна година на Сдружението на Българските начални учители е „Аз рисувам”.
В СУ "Отец Паисий" стартираха поредицата състезания към СБНУ с първото от тях на тема: "Аз помагам да изчистим природата", в което се включиха 212 ученици от І, ІІ, ІІІ и ІV клас. Участниците рисуваха с въображение и старание и с вълнение очакват класирането на 11.12.2017 г.
С радост споделяме някои вълшебства на нашите малки ученици и им пожелаваме успех на следващите състезания.
Мили деца, творете със сърцата и душите си, създавайте с багри и боички красота и преобразявайте света ни!

koordinator на 23.11.2017 - 08:19 Отпечатай

ОБЛАСТЕН КОНКУРС-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини