СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

ПАИСИЕВЦИ ПЪРВИ ВЪВ ВИКТОРИНА
ПАИСИЕВЦИ ПЪРВИ ВЪВ ВИКТОРИНАТА „ДНЕС ОПРЕДЕЛЯ МОЕТО УТРЕ“

Учениците Дияна Бояджиева (9 б кл.), Йоана Павлова (9 в кл.), Евгени Даматов (9 в кл.), Михаела Фотева (11 б кл.), Кирил Добрев( 11 б кл.) и Моника Михайлова (11 в кл.) представиха СУ „Отец Паисий“ със своите знания в отборната мисловна игра под надслов „Днес определя моето утре“, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества, град Кърджали.
Играта се ръководеше от т.нар. куизмастъри (водещи), специално пристигнали от град Стара Загора. В първи, трети и пети кръг въпросите бяха за обща култура, разделени така, че да покрият различни области на знанието география, история, биология, химия, но предимно от темите за психоактивните вещества (ПАВ), вкл. алкохол, тютюнопушене, нови наркотици, пушене на наргиле, енергийни напитки, анаболни препарати, както и инфекциозни болести и ХИВ/СПИН вследствие инжектиране на ПАВ. Вторият кръг бе визуален – прожектираха се 10 снимки и паисиевци разпознаха всички фотоси, проектирани на мултимедията. Четвъртият кръг бе музикален, изключително емоционален за всички присъстващи, като два пъти се пускаха по 30 секунди от 10 песни и трябваше да се разпознаят името на песента и нейния изпълнител. Отборите имаха по 1 минута за отговор.
Безспорно, отборът на училище „Отец Паисий“ показа задълбочени знания и бързи мисловни реакции в надпревата с отборите от другите общински училища.
Честита победа, паисиевци!
koordinator на 18.03.2018 - 15:58 Отпечатай

В СВЕТА НА ХИМИЯТА
В СВЕТА НА ХИМИЯТА С ОТКРИТ УРОК В VII А КЛАС

Всичко е химия - в нас, около нас, навсякъде...
Тя - загадъчната вълшебница, непрестанно боравеща с елементи, процеси, вещества - е вплела своите нишки с парченца пъзел от знаци на Менделеевата таблица, улавяйки видими и невидими брънки живот. Дори преподаването в училище следва законите ѝ в комбинация с физиката: двупосочен процес е – като в квантовата физика, при който наблюдаващият променя обекта на наблюдение и предметът на наблюдение променя наблюдаващия... Светът ѝ е необятен и безбрежен, пълен с предизвикателства и закономерности.
Такава беше целта на учениците от VII А клас с г-жа Валентина Мингова, които заедно търсиха и извеждаха основни химични закони в открит урок на тема: „Периодичен закон и периодична система." Свойствата на изучените елементи и техните съединения седмокласниците познаваха отлично и демонстрираха умело и уверено своите знания по време на учебния час. В урока бяха използвани различни методи на работа: ученически доклад за биографията на Д. Менделеев, екипно участие, нагледни средства, работа с традиционни и модерни източници на информация. Ученическата активност бе провокирана от електронния учебник, адекватно и успешно използван чрез TFT монитор при представяне на естествения ред на химичните елементи и периодичната система.
Гости на урока бяха: г-н Златко Атанасов - Директор на СУ "Отец Паисий", г-жа Галина Балабанова – старши учител по химия и председател на МО Природни науки, г-жа Мария Карашлиева - старши учител по биология и химия и г-жа Златка Колева - старши учител по биология и химия.
Благодарим на нашите малки и големи химици за преживяването и демонстрираните умения!
Споделяме Ви моменти от часа, запечатани в снимки.
koordinator на 18.03.2018 - 15:52 Отпечатай

Проекти за 16-та Национална олимпиада по ИТ
Участници класирани проекти за Областен кръг 16-та Национална олимпиада по Информационни технологии

Ето отличените проекти на СУ „Отец Паисий“:
Категория: Мултимедия:
Проект "Българско-английски разговорник": Паскал Ангелов Гогов и Йекта Илдрай Аптурахман 6 клас, ръководител: Светла Данаилова Чаушева
Категория: Мултимедия:
Проект "Чиста вода": Илина Николаева Димитрова и Станислав Валентинов Карев 8 клас, ръководител: Атанаска Мишонова
Категория: Мултимедийни приложения:
Проект "Виртуален музей - Кърджали": Атанас Иванов Иванов и Дончо Господинов Янев 12 клас, ръководител: Мария Иванова Гьошева
koordinator на 12.03.2018 - 17:18 | 0 Коментари | Отпечатай

ЗА ЖИВОТА И СВЕТЛИНАТА НА УСМИВКАТА
ЗА ЖИВОТА И СВЕТЛИНАТА НА УСМИВКАТА, ОБИЧТА И ДОБРОТО В „УЧИЛИЩЕ ЗА КЛОУНИ“

Те просто бяха усмихнати…
В един февруарски ден, в Актовата зала на СУ „Отец Паисий“ започна представление с усмивка. Малки и големи, с пъстри костюми и цветни перуки, червени носове, изрисувани светли лица, с надничащи искрящи очи и кацнал на устните им смях… Познахте ли кои са?
Клоуните… Светът им бе представен в театралната постановка „Училище за клоуни“. Обитателите му оживиха мрачния ден с много танци, музика, песни и забавления. С артистизъм и непосредственост заявиха своето послание към всички присъстващи ученици, учители, родители и гости, по детски естествено забавляваха и разказваха за света и тъмнината в него, за живота и светлината на усмивката, обичта и доброто.
Те омагьосаха всички и когато еуфорията от преживяното отмина, очите ни пак ги виждаха…
В ролята на забавни клоуни с една истинска приказка за изкуството и светлината, която то носи в забързания ни и понамръщен свят бяха нашите деца от VI A и VI Б клас от ателие "Артисти" по проект "Твоят час“ с ръководител г-жа Станка Стамова.
Поздравяваме ги за таланта и незабравимото сценично присъствие!

koordinator на 12.03.2018 - 11:28 Отпечатай

ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЗЕМЯТА
ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЗЕМЯТА С ЛЮБОВ ОТ СУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“

Поглед от Космоса към Земята и нейната красота…
Така започна един необикновен час с Кийт Кели, основателя на Англия Скуул и съавтор на филма „Замърсен Свят“ (Trashed World) и неговата асистентка Вяра. Пътуването към Земята бе интересно, но и актуално, защото красотата, която учениците видяха в началото на урока, постепенно се изгуби, затрупана в отпадъци. Красивата Земя, погледната отблизо, се превърна в една замърсена планета, в едно неприветливо и неуютно пространство.
Така неусетно и интригуващо бе поставена темата на практическото занимание: Опазване на околната среда. Тема, актуална и нелека, обемна и дълга, изпълнена с много теории.
В стаята пред ученици от шести клас, започна игра, в която главно действащо лице бе Барон Боклук (с пелерина, облепена с различни опаковки от боклуци). Децата с интерес идентифицираха различни боклуци, а след това във видеофилм проследиха пътя на отпадъците, които не се рециклират. Веригата: употреба – сметище – натравяне на улични животни или изгаряне, придружено с изпускане на вредни газове, не бе изненада за тях и всички единодушно отбелязаха, че ние – хората – не бива да го допускаме.
Разделното събиране и рециклиране на отпадъците: хартия в синия контейнер, метал и пластмаса в жълтия и стъкло в зеления, всички участници в урока познаваха много добре и бяха категорични, че не изхвърлят отпадъци на земята. А подобен пример и отговорност може само да ни радва!
Последва още по-интересна част – игра с практическа и познавателна цел. Учениците бяха разделени на шест отбора, които оборудвани с торбички и специални щипки, след броени минути се завърнаха в класната стая със събрани различни отпадъци. При разглеждането и сортирането им, подробно бе обяснено и разисквано за продуктите, причиняващи най-много неразградими отпадъци. Сламки, пластмасови опаковки, бутилки от минерална вода и газирани напитки, вилици и лъжици бяха сканирани с мобилното приложение Litterati, което позволява да бъде отбелязано на карта мястото, на което се намират и от какво е остатъкът (напитка на определена марка, храна, играчка). Така, с помощта на всеки един човек, може да се оформи карта на боклука навсякъде, а с единомислие и общи дейности замърсените места да бъдат почистени.
Атрактивна, полезна и вкусна беше и третата част на урока, демонстрираща пътя на промяната, всекидневните ни ежедневни избори и ефектът върху околната среда. Една торбичка от плат заместваше найлоновата, една бутилка за многократна употреба елиминираше нуждата от използване на пластмасови бутилки за минерална вода, една метална сламка бе използвана вместо еднократната и… най-забавното: пластмасовите прибори бяха изместени от вкусни лъжички-крекери
С такива природосъобразни подаръци си тръгна всяко дете от нетрадиционния час, организиран от г-жа Силвия Барутчиева.
Смехът на Земята са децата ни. Нека им покажем пътя към светлината, чистотата и природата, за да бъде здрава и усмихната планетата ни!

koordinator на 12.03.2018 - 11:22 Отпечатай

104 ГОДИНИ-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини