СОУ Отец Паисий
Начало
Търсене
Форуми
Галерия
В. разходка
Сигнали и жалби може да изпращате на direktor_atanasov@mail.bg
Електронен дневник
Разширено търсене

МенюЕ-вестник

Брояч

Малките третокласници с грижа за птиците
Малките третокласници от училище "Отец Паисий" с грижа за птиците

Ако минавате край училище "Отец Паисий", в центъра на Кърджали, ще видите малки красиви къщички за птици. Те са плод от труда на сръчните ръце на малките ученици.
Учениците от III Д клас, с класен ръководител Марийка Илиева, отбелязаха Деня на Земята- 22.04.2017г., като демонстрираха подкрепата си за опазване на околната среда, влагайки много творчество и въображение при изработката на макети на тема: "Земята е в нашите ръце”.
Децата са изключително чувствителни и загрижени към природата и нейните обитатели. С тази цел те изработиха и красиви къщички за птици, тъй като пернатите са много важна част от екосистемата и играят съществена роля за поддържането на баланса в природата. Учениците показаха своите знания, като споделиха, че птиците се хранят с вредните насекоми и гризачи, разпространявайки семената на растенията и дърветата.
Когато около нас има повече птици, това е знак за доброто състояние на природата, а от там - и за благосъстоянието на хората.
Децата категорично заявиха: "Този, който обича птиците, има душа и сърце. Нека пазим природата!".
koordinator на 24.04.2017 - 14:12 Отпечатай

ПАИСИЕВЦИ С ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА
ПАИСИЕВЦИ С ИНИЦИАТИВА ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА "ДА ОПАЗИМ ЗЕМЯТА С ПОСТИЖЕНИЯТА НА СЪВРЕМЕННАТА ХИМИЯ" ПЪТЕШЕСТВИЯ В СВЕТА НА ВЪЛШЕБНИЦАТА ХИМИЯ

Тя носи в името си името на земята.
Преди хиляди години, в древен Египет са положени основите на науката за земята - химията. Повечето учени приемат, че названието Химия произлиза от древноегипетската дума Хем (Хаам) - с нея египтяните наричали черната плодородна почва около река Нил. И така до днес изкуството на Хаам съпътства човека.
Макар без да познават законите и без да могат да си обяснят много от природните процеси, нашите прадеди с плахи стъпки напредвали и с всеки успех или неуспех научавали нещо ново. Хилядолетия преди новата ера използвали химичните процеси. Горенето на огъня, приготвянето на храни и напитки, изящните съдове, тайните на медицината, чудото на природните лекове - пурпур, индиго и ализарин, добивът на метали от земните недра били част от живота на древните хора. Мистични храмове притежавали силата на научни центрове, защото именно в тях се провеждали изследвания и опити в областта на химията. Някога това знание било смятано за свещено изкуство. А днес е необятна наука, обхващаща всички сфери на човешкия живот, наука "вълшебница”, защото от древността до наши дни помага в живота на хората. Химични лаборатории, проучвания в Космоса, добив на метали, лечение на болести, създаване на вещества и материали… Всичко, което ни заобикаля, е дело на неописуемата чародейка омайница химия.
В навечерието на Деня на Земята (20.04.2017 г.) учениците от 7-ми и 10- ти клас на СУ "Отец Паисий", участници в клуб "Химията днес" по проект "Твоят час", демонстрираха завидни знания и умения с изявата си "Вълшебницата Химия", поставяйки началото на поредица от инициативи под мотото: "Да опазим Земята с постиженията на съвременната химия". Водещите Александра Русева, Даниела Михова от 7-ми клас, Ачелия Халил и Ивелина Войнова от 11-ти клас умело ръководиха дискусиите за опазване на Земята при посещенията в Трансграничен изследователски център "Околна среда и здраве", Пречиствателна станция и катедра "Екология" във филиала на ПУ "Любен Каравелов" - град Кърджали.
Участниците експериментатори: Ачелия Халил, Дженгиз Юмер, Краси Хаджиев, Андреа Щерев, Бедреттин Бекир показаха химичните атракции "Дим без огън", "Светкавица", "Паста за зъби за великани", "Лава-лампа" и "Вулкан". Опитите, интересните срещи, вълнуващите събития бяха ръководени от преподавателите по химия - г-жа Балабанова и г-жа Мингова.
Посланията на младите химици са ясни: открита от човека, тя – химията - променя магически света ни и го превръща в безкрайно пътешествие из дълбините на планетата Земя, но е и науката, която може да я опази и съхрани. Химията не е просто една мечта, а реалност, която ни показва правилния път и ни учи, че не само животът е химия, но и химията е живот!
Поканете бъдещето на химията в живота си, интересно и вълнуващо е!
koordinator на 24.04.2017 - 13:04 Отпечатай

СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" С ПОГЛЕД, ОТПРАВЕН КЪМ БЪДЕЩЕТО
СУ "ОТЕЦ ПАИСИЙ" - УЧИЛИЩЕ, ОТ КОЕТО МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ МНОГО, ЗАЩОТО ИМА ПОЛОЖЕНИ 103-ГОДИШНИ ОСНОВИ, КОИТО НАДГРАЖДАМЕ С ПОГЛЕД, ОТПРАВЕН КЪМ БЪДЕЩЕТО

Как може да изглежда учебният ден днес, за да е полезен утре? Как учебната програма да включи и да формира изграждане на необходими професионални умения, които съвременният ни свят изисква?
Това са само част от въпросите, на които учители и родители търсим отговор… Всички сме убедени, че децата ни трябва да притежават много повече от теоретични знания и умения. Активност, комплексно решаване на проблеми, критично мислене, креативност, емоционална интелигентност, възможност за преценка за взимане на решения - все основни, важни, необходими качества на съвременната личност… Естествено е в тази динамична и изискваща среда всички погледи са обърнати към училището. То е мястото, което трябва отрано да изгради у децата ни начин на мислене, необходим както за икономиката на бъдещето, така и за личните им успехи и щастие. Всепризната истина е, че, за да се постигне голямото, трябва да се започне от малкото.
Навън е пролетта на 2017 г. За най-малките ученици в СУ "Отец Паисий" - първокласниците - предстоят тържествата на буквите. Наближава краят на първата в живота им учебна година - време, изпълнено с много труд, емоции, незабравими мигове, време, положило основи, чертаещи бъдеще… Цял един нов училищен свят е опознат, преживян, открит. Ала той ще бъде новост за идващите след тях… Какъв е той? Как е организиран? Каква е мисията му?
С нашата кратка училищна визитка Ви каним да надникнете в него и да разгледате едно от многото лица на СУ "Отец Паисий" – това на началния образователен етап.
Представихме Ви едно изпълнено със знания, емоции и преживявания ежедневие. Забързан и ползотворен училищен ритъм…
Поредната учебна година клони към края си, но преди това през април за настоящите първокласници в училището ни предстои тенис ваканция, а за бъдещите - осигурени безплатни тенис уроци от 01.04 до 07.04.2017 г. По традиция паисиевци са в очакване на организираните в училище априлски и майски празници, на VII тенис турнир "Отец Паисий", на множество изяви и участия, на работа по актуални извънучилищни дейности и програми, доказали резултати в дългогодишно партньорство с ОДК - град Кърджали с участие на всеки випуск след 1-ви клас.
Времето следва отмерено и неспирно своя ход. Идва ред на следващите първокласници, които ще прекрачат училищния праг. Екипът от висококвалифицирани учители, определен за 2017-2018 учебна година, притежава над 20 години дългогодишен педагогически опит и професионална квалификация. В работата си с любов, внимание и уважение към личността на всяко дете учителите Величка Димитрова, Дияна Чолакова, Тодорка Карагяурова, Росица Точева, Емилия Георгиева изграждат навици, създават умения, образоват и възпитават нашите ученици, решени да провеждат обучение по съвременни стандарти, съдържащо индивидуален подход с оценка на напредъка и обсъждане с родителите. И тъй като ученето е процес, продължаващ и извън училище, те виждат учебния материал глобално и подхождат творчески, за да го направят достъпен и интересен за всяко дете, като умеят да свързват дълбоките познания по учебния предмет с реалния живот.
Приемът в начален етап за 2017/ 2018 г. се осъществява в пет училищни паралелки с гарантиран качествен образователен процес в училище със 103-годишна история и с над 1200 ученици, изграждащи се като пълноценни личности, способни да отговорят на предизвикателствата на новото време. Пред всеки един от тях има хиляди възможности и безкрайно много избори, които да направят, за да изградят своето утре.
Това сме ние. Показахме ви част от света на училището, от което можете да вземете много, защото всеки ден надграждаме положените 103-годишни основи с поглед, отправен към бъдещето…
Бъдете с нас в предстоящото ново начало за вашите - наши деца!

Те, очите, проглеждат с обичане.
А дълбоко във тях – е небето.

Звезделина Гечева

koordinator на 20.04.2017 - 11:34 Отпечатай

МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ ОТ ПАИСИЙ СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА
МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ ОТ ПАИСИЙ СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА МОН В XIV-ТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ЗАБАВНА ПЕСЕН

Да ви е цветно и пеперудено,
Да ви е светло -
от добри изненади учудено!
Да ви е бяло, да ви е приказно,
Да ви е истинско, измечтано,
от върбови клонки орисано!

Цветно, светло, оставящо те без дъх вълшебно изживяване - такова бе представянето на Веселина Стефанова и Димитър Стефанов в Концертна зала на филхармонията в град Пловдив в навечерието на пролетните празници Лазаровден и Цветница.
Завладяващото музикално участие на Веселина и Димитър в конкурсните дни 7 и 8 април 2017 г., ги превърна в победители! Двамата са носители на Специалната награда на МОН в XIV-ти Национален конкурс за изпълнители на забавна песен, организиран от Регионален инспекторат по образованието, Община Пловдив, ЦПЛР – ОДК - Пловдив, РУО на МОН, Национален дворец на децата - град София, Сдружение за откриване и подпомагане на млади таланти в областта на изкуствата "Лъчи". Националният конкурс в град Пловдив е включен в списъка на МОН като конкурс, даващ право на стипендия на лауреатите по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби.
Упоритост, постоянство, труд и системна подготовка от преподавателя им по музика - Евгения Пейкова - са спътници на успеха им.
Сцена, музика, магия, "Колыбельная" и "Бонболандия" в очарователно изпълнение на Веселка…
Харизма и дарование, "Молитва" и "Осъдени души", представени от брат ѝ - Димитър…
Конкуренция от 170 деца от 17 града и 14 области в страната, компетентно жури, съставено от утвърдени пловдивски музиканти, преподаватели в АМТИИ, ПУ "Паисий Хилендарски", музикални редактори в БНР и БНТ, журналисти и продуценти, огромна 3000-хилядна публика, аплодисменти и заслужена награда, връчена от Нели Генова Спасова, старши експерт по изкуствата, за нашите деца - талантите на Паисий!
С детински невинно и чисто, искрено, но силно изпълнение, с голям певчески талант Димитър и Веселина Стефанови от СУ "Отец Паисий" очароват и покоряват всички присъстващи, сътворяват красота от ноти и песен и със заложбите си, на езика на музиката, сбъдват мечти.
Скъпи деца, наши малки - големи победители, с благозвучието и дарбата, които носите в себе си, дарявайте душа и жизненост на света ни - той има нужда от такива като вас! Летете, мечтайте, сбъдвайте, градете талант, въображение, артистичност, музика и знания! Гордеем се с Вас!

Звезделина Гечева

koordinator на 10.04.2017 - 09:29 Отпечатай

Засади цвете - сътвори красота!


koordinator на 07.04.2017 - 09:39 Отпечатай

ПРИЕМ 2017/2018-
100 годишнина!

СУН
СДРУЖЕНИЕ УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО " ОТЕЦ ПАИСИЙ" - ГРАД КЪРДЖАЛИ
IBAN - BG 93 SOMB 9130 104 24 66 801
BIC - SOMBBGSF БАНКА - ОБЩИНСКА БАНКА АД финансов офис Кърджали

Вход
Потребител

Парола

Запомни меЗабравена парола? Забравена парола?

Случайни снимки
Всички снимки: 2150
Виртуална разходка | Резултати от състезания и олимпиади |
Потребители: 7
© 2007-2009, Paisii-kardjali.com. Powered by PHP-Fusion © 2002 - 2009 by Nick Jones. Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3. ИТ новини